Vatikán odvolal apoštolského nuncia. Je podozrivý z pedofílie

13.09.2013 12:46

S.E.R. Mons. Józef WesolowskiArcibiskupa Józefa Wesołowského pápež odvolal z pozície apoštolského nuncia v Dominikánskej republike. Dôvodom sú podozrenia z pedofílie.

Pápež František odvolal z prestížneho postu pápežského veľvyslanca 65-ročného arcibiskupa Wesołowskeho, rodáka z Noweho Targu. Dôvodom boli obvinenia miestnych médií z obťažovania miništrantov a stykov s neplnoletými prostitútmi.

Hovorca Svätej stolice Federico Lombardi potvrdil, že vyšetrovanie tohto prípadu začalo počas uplynulých týždňov. Ešte v júli mal arcibiskup Santo Domingo, kardinál Nicolás de Jesús López Rodríguez doručiť do Vatikánu dokumenty týkajúce sa obvinenia dnes už bývalého nuncia. Podľa informácií portálu Vatican Insider mali v prostredí kúrie už dávnejšie kolovať informácie týkajúce sa problémov nuncia s alkoholom. Arcibiskup Wesołowski odmietol svoj post opustiť dobrovoľne, preto 21. augusta došlo k priamej pápežskej intervencii.

Generálny prokurátor Dominikánskej republiky Francisco Dominguez Brito uviedol, že v krajine už prebieha vyšetrovanie, ktoré bude brať do úvahy národné i medzinárodné právo, keďže sa zohľadňuje status Wesołowskeho ako diplomata. Oficiálne obvinenie zatiaľ nebolo vznesené.

Podľa prokurátorky Santo Domingo Yeni Berenice Reynosovej by mal byť bývalý nuncius vyšetrovaný a prípadne potrestaný v krajine, kde mal spáchať zločiny, teda nie na území Svätej stolice. Ako informoval denník The Guardian, v tomto roku ide už o druhého poľského kňaza, ktorý je v Dominikánskej republike obvinený zo zneužívania detí. Tým prvým je Wojciech Gil, ktorý bol odvolaný svojimi predstavenými z vedenia vidieckej farnosti ešte v máji po tom, čo ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov.

Arcibiskup Wesołowski je v diplomatických službách Svätej stolice od roku 1999. Ako apoštolský nuncius pôsobil v Bolívii, Kazachstane, Tadžikistane, Kirgizsku, Uzbekistane a v Dominikánskej republike. Miestom jeho aktuálneho pobytu by mal byť Rím, pričom nie je poverený nijakými úlohami, ani funkciami. 

Marián Sekerák

Foto: diocesisdeponce.org