Arcibiskup Bezák ponúkol zisk z predaja knihy Inštitútu v Žakovciach. Diecéza ich nechce

21.11.2013 08:00

Zisk z predaja knihy rozhovorov medzi novinárkou Marie Vrabcovou a arcibiskupom Róbertom Bezákom Vyznanie neskončí v Inštitúte Krista Veľkňaza v Žakovciach v okrese Kežmarok, ktorý založil a vedie katolícky kňaz Marián Kuffa. Jeho inštitút peniaze prijať nemôže.

Róbert Bezák

Diecéza poďakovala, peniaze nechce

„Spišská diecéza sa prostredníctvom médií dozvedela o zámere autorov knihy Vyznanie darovať finančný výťažok z predaja tejto publikácie na činnosť fary a Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach. Spišská diecéza veľmi pekne ďakuje autorom za ich záujem o dielo dobročinnej lásky v Žakovciach, avšak aj v tomto prípade platí morálny princíp: Účel neposväcuje prostriedky. Preto ich peniaze prijať nemôžeme,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Spišskej diecézy Peter Majda.

Na Bezákovom úmysle venovať zisk z tejto knihy na dobročinné účely to však nič nezmení. „Keďže som človek cirkvi, bol by som rád, ak by tie financie použila na pomoc ľuďom v núdzi práve cirkev. Preto budem hľadať spôsob, ako ich darovať niektorej z charitatívnych cirkevných inštitúcií. Verím, že sa nájde taká, ktorá dar prijme a nebude mať na zreteli moju kauzu, ale dobro tých, ktorí sa na ňu s dôverou obrátia,” povedal Bezák dnes pre agentúru SITA.

Emeritný arcibiskup Róbert Bezák minulý týždeň pre agentúru SITA povedal, že sa cíti v istom zmysle na periférii cirkvi a preto daruje finančnú odmenu za spoluautorstvo knihy Vyznanie Inštitútu Krista Veľkňaza, ktorý sídli v Žakovciach neďaleko Popradu.

 

Venovanie zisku na charitu bolo Bezákovou podmienkou

Venovanie zisku na dobročinné účely bolo jeho podmienkou, keď súhlasil s knižným spracovaním svojho príbehu. Na výslovné želanie arcibiskupa Róberta Bezáka pôjde aj zisk z knihy na dobročinné účely.

„Táto kniha nemôže byť o zárobku, preto sme s vydavateľom aj zmluvne zakotvili, že honorár venujem Inštitútu, ktorého štatutárom je kňaz Marián Kuffa. Dlhodobo sledujem, ako sa stará o ľudí, ktorí sa dostali na okraj spoločnosti. V istom zmysle som aj ja na periférii cirkvi, preto teraz ešte viac rozumiem mottu tohto Inštitútu, že ľudia si nezaslúžia úctu a lásku pre veľkosť svojich zásluh, ale pre veľkosť svojich potrieb,“ povedal arcibiskup Bezák vtedy pre agentúru SITA. 


 

Kniha je aj reflexiou kauzy okolo jeho osoby

Podľa neho sa jeho životný príbeh v nejakom zmysle stretáva s príbehom tých ubiedených ľudí, aj keď každý trie iný druh biedy. „Dávam im to, čo teraz môžem dať,” dodal Bezák.

V knihe rozhovorov s novinárkou Marie Vrabcovou Vyznanie, ktorú predstavili minulý utorok, odvolaný arcibiskup reflektuje svoju kauzu, život pred ňou a po nej, a hovorí aj o hodnotách, ktoré vyznáva. Medzi ne patrí aj schopnosť súcitu s druhým človekom a súlad medzi hlásaním a konaním dobra. Kniha vyšla v slovenčine v náklade 10 000 kusov a hneď sa vypredala, vyšla tiež v maďarčine v náklade 3 000 kusov.