V kauze Vatileaks II vyniesli rozsudok...

08.07.2016 10:45
V súvislosti so škandálom okolo ilegálneho úniku dôverných dokumentov známom ako Vatileaks II odsúdil vatikánsky tribunál len dve osoby.
Pápež kanonizoval nových svätých, prvýkrát aj manželský párJedinou osobou, ktorej sa požiadavky vatikánskych prokurátorov netýkali, bol novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov.Foto: archívne, SITA/AP

VATIKÁN 7. júla (WebNoviny.sk) - Tribunál vo Vatikáne uznal vo štvrtok dvoch z piatich obžalovaných v súvislosti so škandálom okolo ilegálneho úniku dôverných dokumentov známom ako Vatileaks II za vinných a odsúdil ich na niekoľkomesačné tresty.

Ide o dvoch členov medzičasom zrušenej komisie, ktorú pápež František vytvoril, aby mu radila v otázkach ekonomických a úradných reforiem, a to vatikánskeho preláta, španielskeho monsignora Ángela Lucia Valleja Baldu a konzultantky pre komunikáciu s verejnosťou Francescu Chaouquiovú. 
 

Odporúčame:

Štyrom obžalovaným v procese Vatileaks II hrozí väzenie




O novinároch tribunál nerozhodol

Prvý z nich dostal 18 mesiacov väzenia, kým spomínaná konzultantka desať mesiacov odňatia slobody podmienečne. 
Ich asistenta Nicolu Maia tribunál zbavil obvinenia. 

V prípade oboch novinárov, Emiliana Fittipaldiho a Gianluigiho Nuzziho, sa tribunál necítil kompetentný rozhodnúť o trestoch. Obaja minulý rok vydali knihy založené na dokumentoch, ktoré podľa vatikánskych predstaviteľov dostali od troch ostávajúcich obžalovaných. Informácie priniesli tlačové agentúry APA a AP. 

Pre Nuzziho žiadali vatikánski prokurátori 12 mesiacov väzenia, pre Maia o mesiac viac, kým pre Valleja Baldu 37 mesiacov za mrežami a pre Francescu Chaouquiovú 45 mesiacov väzenia. Jedinou osobou, ktorej sa ich požiadavky netýkali, bol novinár Emiliano Fittipaldi, voči ktorému obžaloba nezhromaždila dostatok dôkazov. Obhajoba poukázala následne na nedostatočnosť dôkazov o úniku informácií, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. 


Nuzzi označil proces za absurdný

Nuzzi sa vo štvrtok v súdnej sieni objavil s kópiou talianskej ústavy v rukách, aby zdôraznil zakotvenie princípu, že médiá v Taliansku nesmú podliehať cenzúre. Na jednej zo sociálnych sietí upozornil, že po prvý raz v histórii cirkvi vatikánsky súd vynesie rozsudok nad novinárom, ktorý je obžalovaný iba preto, že si robil svoju prácu. Celý proces označil za "absurdný"

Po vynesení rozsudku hovoril Nuzzi o historickom dni nielen pre novinárov, ale aj pre Vatikán. "Vatikánsky súd preukázal odvahu a uznal, že sme si plnili iba svoju povinnosť," dodal Nuzzi. 

 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1082621-v-kauze-vatileaks-ii-vyniesli-rozsudok-novinari-si-vydychli/