Turecký súd nariadil zhabanie majetku Fethullaha Gülena

13.08.2016 14:50
 
Súd začal zvažovať možnú konfiškáciu Gülenho majetku ešte pred pokusom o puč z 15. júla.
Fethullah Gülen Moslimský duchovný Fethullah Gülen. Foto: archívne, SITA/AP
ISTANBUL 12. augusta (WebNoviny.sk) - Súd v Turecku nariadil konfiškáciu majetku exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vláda obviňuje zo zosnovania neúspešného júlového prevratu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

POKUS O ŠTÁTNY PREVRAT V TURECKU



Príslušné nariadenie vydal súd v juhotureckom meste Adana. Vzťahuje sa však na všetok majetok a bankové účty Fethullaha Gülena a troch jeho údajných spojencov na území Turecka.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
 

Súd začal zvažovať možnú konfiškáciu Gülenho majetku ešte pred pokusom o puč z 15. júla. Duchovný, ktorý propaguje umiernený islam a princípy demokracie, žije už od roku 1999 v USA; v Turecku má však početných stúpencov. Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač a zadržali najmenej troch jeho synovcov.

Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Ankara napriek tomu požaduje od Washingtonu jeho vydanie. USA uviedli, že prípadnú žiadosť o Gülenovo vydanie zvážia, od Ankary však požadujú jasné dôkazy o jeho údajných previneniach.

Gülen v piatok uviedol, že sa tureckým úradom odovzdá, iba ak ho najprv uzná za vinného nezávislý medzinárodný vyšetrovací orgán.

"Ak bude preukázaná čo len desatina z obvinení proti mne, sľubujem, že sa vrátim do Turecka a odpykám si ten najťažší trest," uviedol Gülen v názorovom článku vo francúzskom denníku Le Monde, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Zároveň vyjadril presvedčenie, že turecká justícia je v súčasnosti ovládaná výkonnou mocou Turecka. 

www.webnoviny.sk/svet/clanok/1092621-turecky-sud-nariadil-zhabanie-majetku-fethullaha-gulena/