Protest proti EEI na Magistráte v Košiciach sprevádzal kaskadérsky kúsok novinára, ktorého naháňali policajti

16.09.2016 02:04

Košice 12. septembra 2016 (HSP/Foto: Facebook-GINN Press)

 

Dnešný protest na Magistráte v Košiciach proti EEI vyústil do kurióznej situácie. Investigatívny novinár Martin Dano, ktorý chcel protest zdokumentovať, musel skákať po laviciach na úteku pred policajtmi

Novinár Martin Dano v akcii
Novinár Martin Dano v akcii
 

 

Pred malou chvíľou sa dnešný protest na Mestskom magistráte v Košiciach vyhrotil do kurióznej situácie.

Novinár Martin Dano bol nútený utekať pomedzi lavice poslancov pred policajtmi. Dano tvrdí, že problémom bolo, že označil Rašiho pri vstupe za zlodeja. Svoj kaskadérsky kúsok na sociálnej sieti okomentoval nasledovne: “Takto vyzeral útek pred policajtmi, ktorí bránili vstupu – vraj nie som novinár! Avšak nechceli povedať, ako to zistili a prečo iba ja! Len za to, že som pri vchode nahlas povedal, že Raši je zlodej? Takto sa selektujú novinári?”

Ďalej uviedol, že len chcel zaujať miesto medzi novinármi a na nikoho nezaútočil. “Len som volil inú cestu za mojím zákonným právom – byť novinár a šíriť informácie tak, ako mi umožňuje zákon.”

Policajti Dana následne spacifikovali a na poslednom kroku ho pri tomto úteku mali chytiť za nohy a nechať spadnúť z dvojmetrovej výšky.

Situácia sa v Košiciach kvôli kontroverznému parkovaniu spoplatnenému súkromnou firmou EEI vyhrocuje. Košičania kvôli sťaženému parkovaniu a odmietaniu platiť parkujú na miestach, ako je napríklad parkovisko obchodného domu Aupark, kde už nastávajú zápchy a kupujúci nemajú kde parkovať.

Od prvého júla totiž vstúpilo do platnosti desať rezidenčných parkovacích zón. Košičania si teda museli, respektíve stále musia, ktorí tak neurobili, zakúpiť rezidenčné karty, aby mohli parkovať pred vlastným blokom. Cena rezidenčnej karty je pre ľudí s trvalým pobytom 35 eur za prvé auto, za druhé auto stojí karta už 70 eur a za tretie auto 150 eur na jeden rok. Ľudia, ktorí nemajú v Košiciach trvalý pobyt, ale bývajú v prenajatom byte, musia za kartu zaplatiť od 300 do 1.125 eur ročne – cena sa pohybuje v závislosti od rezidenčnej zóny.

Spoločnosť EEI síce prisľúbila viac parkovacích miest v nových parkovacích zónach, avšak celý proces ich vytvárania sprevádzajú mnohé chyby a prešľapy, na ktoré upozorňujú práve samotní Košičania združení v občianskych iniciatívach.

Zástupcovia z iniciatív Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom vyzývali prostredníctvom sociálnej siete, letákov a bilboardov Košičanov, aby dnes o 7:30 hodine prišli pred Magistrát mesta Košice a vyjadrili svoj nesúhlas vytváraním parkovacích rezidenčných zón súkromnou firmou EEI

Ľuďom prekáža najmä, že sa negarantuje rezidentom to, že budú mať kde zaparkovať, aj napriek tomu, že za rezidenčnú kartu zaplatiť musia. Ďalším problémom je vytváranie rezidenčných zón a nových parkovacích miest. Kuriozitou je parkovanie pre ťažko zdravotne postihnuté osoby, kedy spoločnosť EEI prisľúbila, že tento počet viac ako zdvojnásobí. EEI však svoj sľub plní naozaj zvláštne. Podľa zverejnenej informácie servera Košice Dnes na Koštovej ulici totiž vyznačila parkovacie miesto pre ŤZP cez obrubník, t.j. z časti na ceste a z časti na chodníku. K podobnému postupu došlo aj na Palárikovej ulici (viac TU).

Spoločnosť EEI zároveň prisľúbila 1.500 nových parkovacích miest, vo väčšine prípadov len došlo k prekresľovaniu starých parkovacích miest, prípadne dokreslením čiar tam, kde už autá dávno pred tým bežne parkovali.

Firme je tiež vytýkané, že pri zavádzaní parkovného systému opakovane pokazí každý úkon.

Aktivisti Henrich Burdiga a Ladislav Lörinc tiež firme vyčítajú pankomaty bez fiškálnych pokladní. Najväčšie diery v príjmoch, kde môže EEI zavádzať mesto, poslancov i občanov Košíc, sú podľa menovaných teda príjmy z SMS parkingu a príjmy z parkomatov, ktoré nemajú fiškálne moduly, a teda nikto nevie na 100 percent spätne skontrolovať aké boli tieto príjmy (viac TU).

Vysvetlili, že nebojujú proti plateniu ako takému. „Myslíme si, že je potrebné parkovanie regulovať a zmysluplne spoplatňovať. Parkovanie však nemá byť biznis. Dôstojné a dostupné parkovanie je služba občanom a existuje široký verejný dopyt po transparentnom využívaní týchto zdrojov.“

Možnosť odstúpenia od zmluvy

Aktivisti ako aj mestský poslanec Jaroslav Poláček vzhľadom na uvedené chyby spoločnosti EEI poukázali na možnosť odstúpenia mesta od zmluvy (informovali sme TU). Podľa jeho slov nie sú pravdou vyhrážky, že mesto bude mať pri vypovedaní zmluvy s EEI veľké finančné následky a straty. „Nie je to pravda. EEI sa niekoľkokrát vyjadrilo v rozhovoroch a dokonca aj zmluva to rieši, tie škody budú minimálne. Maximálne mesto bude musieť odkúpiť niektoré časti vybavenia, ale žiadne penále mestu nehrozia,“ vysvetlil.

Ostrý protest občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť pred Magistrátom mesta Košice
Ostrý protest občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť pred Magistrátom mesta Košice

Svoj nesúhlas s činnosťou EEI vyjadrili aj poslanci mestskej časti Košice-Staré Mesto. Poslanec Ján Süli vníma aktuálny problém ako podvod na občanoch. Poukázal na skutočnosť, že MČ Košice-Staré Mesto „vybudovala z verejných zdrojov mnoho parkovacích plôch, ktoré neskôr v dobrej viere odovzdala mestu Košice, pretože sme vždy predpokladali, že budú slúžiť Staromešťanom bezodplatne. Dnes je situácia taká, že sa z daní obyvateľov MČ vybudovali parkovacie miesta a neodborná súkromná firma na nich zarába.”  Preto to vníma doslova ako krádež z rúk občanov Starého Mesta, keďže parkoviská neboli v kompetencii MČ ale mesta Košice, a teda mohli byť použité účelnejšie v prospech obyvateľov (viac TU).

Trestné oznámenia a policajné výsluchy

Situácia v Košiciach sa pred dnešným zasadnutím Mestského zastupiteľstva vyhrotila až do tej situácie, že kritici vedenia Košíc a firmy EEI boli za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach predvolaní na policajný výsluch.

Podľa informácií portálu KošiceDnes.sk sú ľudia predvolávaní za základe podnetov z vedenia mesta, konkrétne podnetov primátora a viceprimátora. Komunikačný odbor magistrátu však menovanému webu uviedol, že mesto Košice neeviduje žiadne podanie trestných oznámení z titulu výkonu funkcie.

Košičan Róbert Andrášik vypovedal pre svoje statusy na sociálnej sieti dokonca dvakrát. Podľa jeho slov jedno oznámenie podal primátor, pretože sa cíti ohrozený na živote.

Druhým Košičanom predvolaným na policajný výsluch bol Richard Zagiba. Pre košický portál však uviedol, že to, že sa vyjadrí o niečom, čo sa mu nepáči, ešte neznamená, že ho hneď majú predvolávať na políciu.

Ostrý protest občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť pred Magistrátom mesta Košice
Ostrý protest občianskej iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť pred Magistrátom mesta Košice

Primátor mesta tiež na nespokojnosť občanov reagoval trestným oznámením na základe §337 Trestného zákona: „Kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa na odňatie slobody až na dva roky.“

Burdiga tvrdí, že trestné oznámenia Rašiho je namierené voči občanom Košíc, ktorí prejavili svoj názor a odpor voči parazitovaniu spoločnosti EEI na majetku Košíc. Dodal, že Raši „bude braný na zodpovednosť! Košičania nie sú ovce!“

Zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva

Pred niekoľkými dňami poslanec mesta Miroslav Špak prišel s návrhom riešiť neúnosnú situáciu s parkovaním v réžii EEI založením spoločného podniku mesta a tejto firmy. Aktivisti však poukázali na skutočnosť, že „skĺbiť diametrálne rozdielne záujmy samosprávy a súkromnej firmy a mať ešte pritom na zreteli profit občana je riskantnou voľbou. O to viac, že tu sa rozhoduje pod tlakom okolností a v časovom strese bez predchádzajúcej odbornej a verejnej diskusie.“

Keďže situácia v Košiciach je mimoriadna, čo priznal aj samotný primátor Richard Raši, Košičania žiadajú zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, ktoré by sa zaoberalo zmenou Všeobecne záväzného nariadenia č. 157. Ak by došlo k jeho zmene, firma EEI by spravovala len parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne a situácia v Košiciach by sa vrátila do obdobia pred 1. júlom.

Preto sa dnes Košičania opätovne rozhodli prísť na Magistrát mesta Košice, aby vyjadrili svoj nesúhlas s doterajšou činnosťou súkromnej firmy EEI. Dnešné Mestské zastupiteľstvo však sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia, ako napríklad koridory, ktoré sú pred magistrátom umiestnené už od nedele.

www.hlavnespravy.sk/12-september-den-d-pre-kosicanov/830851