* PRAVIDLÁ slušného správania (na diskusných fórach)

08.02.2014 10:18

Zlaté pravidlo Ježiša Krista

"Všetko, čo chcete, aby ľudia robili vám, robte aj vy im.

 Lebo to je Zákon i Proroci."

(Mt 7,12)

 

1.O bratskom napomenutí 

"Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe, choď a napomeň ho medzi štyrmi očami. Ak ťa počúvne, získal si svojho brata. 

Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov. 

Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi. A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako pohan a mýtnik." (Mt 18,15-17)

 

Aplikácia na diskusných fórach:

 

Slová: "Keď sa tvoj brat prehreší proti tebe" sa vzťahujú na spoludiskutujúceho, ktorý nejakým spôsobom urazil česť iného diskutujúceho (napr. často sú typu: "Ty nič nevieš,... si heretik, .... mal by si sa liečiť..." a pod. 

 

Keď sa takto prehreší proti jeho osobe, v takom prípade by mal (urazený na cti) napomenúť svojho spolu-diskutujúceho v súkromí - podľa Ježišových Slov: "...choď a napomeň ho medzi štyrmi očami".  Na niektorých diskusných fórach sa to dá uskutočniť napísaním správy do osobnej schránky, ale keďže nie všade je tomu tak, potom by mal napísať e-mail správu. Kedže väčšinou spolu-diskutujúci nezverejňujú svoje e-mail adresy, treba na verejnom fóre požiadať o súkromný rozhovor.

Ak nebude mať záujem o súkromný rozhovor, potom treba prejsť k ďalšiemu kroku, o ktorom Ježiš hovorí:  "Ak ťa nepočúvne, priber si ešte jedného alebo dvoch, aby bola každá výpoveď potvrdená ústami dvoch alebo troch svedkov."

 

Tento krok je výzvou pre (urazeného na cti), aby sa obrátil na svojich priateľov o pomoc a to takú, že im povie o svojom probléme, ktorý má so svojim spolu-diskutujúcim. Oni by mali pomôcť svojmu priateľovi tak, že sa prihovoria za svojho priateľa u toho, ktorý urážal - aby s tým prestal, poprípade sa ospravedlnil.  

  

"Keby ani ich nepočúvol, povedz to cirkvi."

Tieto Ježišove Slová nasledujú ako ďalší krok, kedy dotyčný (spolu-diskutujúci) nemá záujem prestať s urážkami.

V takom prípade sa treba obrátiť na administrátora diskusného fóra (Admin), pretože tak ako v Cirkvi (inštitúcii) je niekto zodpovedný za miestnu cirkev (partikulárnu cirkev-farnosť...) takisto aj na diskusných fórach je niekto, kto to spravuje a dohliada na dodržiavanie pravidiel slušného správania. Ináč povedané: má zodpovednosť za diskusné fórum.

 

"A keby ani cirkev nechcel poslúchnuť, nech ti je ako mýtnik a pohan."

Ježišove Slová sa vzťahujú na situáciu, kedy spolu-diskutujúci nemá záujem prestať s urážkami, dokonca ani potom, čo bol napomenutý administrátorom. Avšak nie len na to, ale aj na také situácie, kedy by administrátor ignoroval nevhodné správanie dotyčného alebo ho ani neupozornil. Pretože Ježiš poukazuje predovšetkým na neprávosť toho, kto uráža (hreší) a až potom na toho, kto je zodpovedný za riešenie problému, čiže "cirkev-predstavený...admin)

 

To znamená, že hriech ostáva, aj keby bol ignorovaný zo strany zodpovedných za slušné správanie a takýto skutok je ako skutok  "mýtnika a pohana", čiže "prakticky neveriaceho". Ježišove Slová o "mýtnikoch a pohanoch" nás nemajú viesť k odsudzovaniu hriešnikov, ale k správaniu ako k neveriacim. Preto ak niekto uráža (hreší) a považuje sa za slušného (dokonca veriaceho) má sa považovať za prakticky neveriaceho a neposlušného. V takom prípade sa stáva osobou s kontroverznou povesťou, na ktorú si treba dávať pozor, aby sa mu nezverovali tajomstvá, čo by mohol zneužiť proti slušnej diskusii.

 

Také niečo sa stáva napr. ked dotyčný zverejní súkromný rozhovor alebo osobné údaje a iné informácie, ktoré si urazená osoba neželá.