Krajský súd potvrdil vinu Černáka za vraždu Oláha

08.09.2016 16:59
 
Mikuláš Černák Motívom vraždy malo byť, že Imrich Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Mikuláša Černáka, aby sa pomstil za smrť svojho kamaráta, bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Foto: archívne, SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 8. septembra (WebNoviny.sk) - Senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok zamietol odvolanie Mikuláša Černáka a potvrdil prvostupňový verdikt o jeho vine v prípade vraždy Imricha Oláha. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Ide o siedmu vraždu v poradí, za ktorú bol Černák právoplatne odsúdený.

Jeho obhajkyňa pre médiá uviedla, že voči rozhodnutiu odvolacieho súdu podajú dovolanie, ako mimoriadny opravný prostriedok. Údajný boss slovenského podsvetia, ktorého za Oláha odsúdili až na tretí raz, sa na odvolacom konaní nezúčastnil. Ďalší trest súd Černákovi nevymeral vzhľadom na už uložené doživotie.

Oláha Černák usmrtil v Banskej Bystrici v októbri 1997 s pomocou ďalších osôb. Motívom malo byť, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa pomstil za smrť svojho kamaráta, bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Podľa prokuratúry Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtil obeť šnúrou z počítača. Telo odviezli za mesto k obci Hrochoť a zakopali. Kostra sa našla 12. októbra 2005 a už 27. októbra Černáka a ďalších ľudí obvinili. Na skutku sa okrem Černáka zúčastnili viaceré osoby, niektoré sú už mŕtve. Spomedzi tých, ktorí stále žijú a v minulosti s Černákom spolupracovali, vypovedali proti nemu Miloš Kaštan a Slavomír Surový. Pri zavraždení boli údajne prítomní aj Karol Kollárik z Košíc a Karol Mello z Prievidze.

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky bol s verdiktom odvolacieho súdu spokojný. Pre médiá uviedol, že Černák je stíhaný s inými osobami v ďalších prípadoch vrážd. Pred uzavretím zo strany prokuratúry je i kauza únosu a vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka, ktorú krajský súd vrátil do prípravného konania pred piatimi rokmi. V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.

Podľa obhajkyne Kataríny Pastorkovej je uznanie viny v kauze Oláh nesprávne.                 

www.webnoviny.sk/slovensko/clanok/1100176-krajsky-sud-potvrdil-vinu-cernaka-za-vrazdu-olaha/