Kongregácia pre nauku viery o neprávoplatnej biskupskej vysiacke o.Eliasa Dohnala

11.11.2013 12:03

www.radiovaticana.va/slovak/RGarchi/sk2012-03-29.html#sopra

Vatikán, 29. marca (RV) – Kongregácia pre náuku viery vydala oficiálne vyhlásenie, v ktorom neuznáva platnosť biskupských vysviacok Eliáša Dohnala OSBM, Markiana V. Hitiuka OSBM, Metoděja R. Špiřika OSBM a Roberta Oberhausera. Ide o samozvaných gréckokatolíckych „biskupov“ v ukrajinskom Pidhirici. Kongregácia v oznámení zároveň uvádza, že po dlhom študovaní tejto kauzy neuznáva ani prípadné vysviacky, ktoré títo samozvaní biskupi vykonali alebo v budúcnosti vykonajú.

Neuznanie vysviacky kongregácia zdôvodňuje tým, že vlastní dokumenty, ktoré spochybňujú ich plnú platnosť. Zároveň vyhlasuje, že na základe ich pretrvávajúceho falošného obviňovania cirkevných autorít, predovšetkým predstaviteľov Svätej stolice a miestnej Ukrajinskej cirkvi, ich zatvrdilého konania, spôsobujúceho zmätok a rozdelenie v Božom ľude, bola potvrdená exkomunikácia týchto samozvaných „biskupov“ na základe Kódexu kánonov východných cirkví 1459 §1.

Kongregácia svojím vyhlásením upozorňuje veriacich, predovšetkým tých krajín, z ktorých exkomunikovaní pochádzajú, že sa pod všetkými kánonickými dôsledkami nesmú pripájať k tejto skupine, ktorá je mimo spoločenstva s Cirkvou. Veriaci sú pozvaní, aby sa modlili za členov tejto skupiny, aby sa vrátili do plného spoločenstva s Katolíckou cirkvou.

*

VYHLÁSENIE KONGREGÁCIE PRE NÁUKU VIERY O KÁNONICKOM STATUSE „SAMOZVANÝCH GRÉCKOKATOLÍCKYCH BISKUPOV Z DEDINY PIDHIRCI“ KŇAZOCH ELIÁŠOVI DOHNALOVI OSBM, MARKIANOVI V. HITIUKOVI OSBM, METODĚJOVI R. ŠPIŘIKOVI OSBM A RÓBERTOVI OBERHAUSEROVI, 29. 3. 2012

1) Svätá stolica veľmi starostlivo sledovala aktivitu kňazov Eliáša DOHNALA OSBM, Markiana V. HITIUKA OSBM, Metoděja R. ŠPIŘIKA OSBM a Róberta OBERHAUSERA, ktorí sa po vylúčení z Baziliánskeho rádu sv. Jozafáta, následne sami vyhlásili za biskupov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Títo klerici svojím tvrdohlavým správaním pokračujú vo vzdorovaní cirkevnej autorite, pričom morálne a duchovne škodia nielen Baziliánskemu rádu sv. Jozafáta a Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ale aj Apoštolskej stolici a celej Katolíckej cirkvi. To spôsobuje medzi veriacimi rozdelenie a zmätok. Títo klerici vytvorili skupinu „biskupov“ z dediny Pidhirci a následne sa usilovali, aby boli uznaní a zaregistrovaní u kompetentných civilných autorít, ako „Ukrajinská pravoverná gréckokatolícka cirkev“.

2) Cirkevní predstavitelia na rôznych úrovniach sa ich od začiatku tejto bolestnej kauzy márne snažili primäť k tomu, aby nepokračovali v takom správaní, ktoré môže okrem iného priviesť veriacich do omylu – čo sa u istého počtu veriacich aj stalo.

3) Svätá stolica, ktorá naliehavo dbá o ochranu jednoty a pokoja Kristovho stáda dúfala, že dôjde k oľutovaniu a následne k návratu spomínaných klerikov do plnej jednoty s Katolíckou cirkvou. Žiaľ, ostatný vývoj – nevydarený pokus skupiny z dediny „Pidhirci“ o registráciu na štátnych úradoch pod názvom „Ukrajinská pravoverná gréckokatolícka cirkev“– ukázal, naopak, ich zatvrdlivosť.

4) Aby sa ochránilo všeobecné dobro Cirkvi a „salus animarum (spása duší)“ – keďže samozvaní „biskupi“ z dediny Pidhirci nevykazujú žiadny znak nápravy, ale pokračujú vo vytváraní zmätku a nesvornosti v spoločenstve veriacich, pričom ohovárajú predstaviteľov Svätej stolice a miestnej cirkvi – a potvrdzujúc, že Najvyššia autorita Cirkvi vlastní dokumenty, ktoré spochybňujú úplnú platnosť ich biskupskej vysviacky,

Kongregácia pre náuku viery

po prijatí žiadosti cirkevnej autority Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, ako aj ďalších dikastérií Svätej stolice, rozhodla týmto vyhlásením informovať veriacich – osobitne v krajinách, odkiaľ pochádzajú títo klerici, samozvaní „biskupi“ – o ich aktuálnom kánonickom postavení.

5) Kongregácia, úplne sa dištancujúc od konania spomínaných samozvaných „biskupov“ a ich vyššie spomenutých falošných vyhlásení, formálne vyhlasuje, že neuznáva platnosť ich biskupských vysviacok a všetkých vysviacok, ktoré na ich základe boli udelené alebo budú udelené. Okrem toho oznamujeme, že kánonický status týchto štyroch spomínaných samozvaných „biskupov“ je stavom exkomunikácie na základe kán. 1459 Kódexu kánonov východných cirkví (CCEO), keďže výrokom druhej inštancie Riadneho tribunálu Ukrajinskej cirkvi väčšieho arcibiskupstva z 10. septembra 2008 boli uznaní za vinných z deliktov podľa kán. 1462, 1447 a 1452 CCEO, čiže z deliktov nezákonnej uzurpácie úradu; z podnecovania rozbrojov a nenávisti voči niektorých hierarchom a z vyzývania k neposlušnosti voči nim; ako aj z deliktu poškodenia dobrej povesti iných prostredníctvom ohováračských vyhlásení.

6) Okrem toho upozorňujeme, že označenie „katolícky“ používané skupinami, ktoré na to nemajú súhlas kompetentnej cirkevnej autority, sa považuje za nelegitímne a za protiprávne v zmysle kán. 19 CCEO.

7) Preto upozorňujeme veriacich, aby sa pod hrozbou všetkých kánonických dôsledkov nepripájali k tejto skupine, ktorá je mimo spoločenstva Cirkvi. Vyzývame veriacich k modlitbe za členov tejto skupiny, aby sa mohli napraviť a vrátiť do plnej jednoty s Katolíckou cirkvou.

V Paláci Sant’Uffizio 22. februára 2012

Kardinál William Levada
prefekt

+ Luis F. Ladaria SJ
titulárny arcibiskup Tibický
sekretár

Zdroj: Kongregácia pre náuku viery

https://press.catholica.va/news_services/bulletin/news/28994.php?index=28994&lang=it

Z taliančiny preložil Stanislav Gábor