Neprávoplatná vysviacka (Exkomunikovaného kňaza zo Slovenska vysvätili za biskupa: Matej Jarabica)

11.11.2013 12:26

Po dva a pol roku nenápadného pôsobenia v nitrianskej obci Jarok sa exkomunikovaní klerici združení v Spoločnosti sv. Bazila Veľkého opäť zviditeľnili. V stredu zvolali tlačovú besedu, na ktorej médiám oznámili, že Matej R.Jarabica prijal 10. augusta v ukrajinskej obci Žovkov biskupskú vysviacku. Svätiteľom bol arcibiskup Michael Osidač z tzv. Ukrajinskej pravovernej gréckokatolíckej cirkvi.

Traja novokňazi a jeden diakon sa prvýkrát prezentovali v decembri 2009, keď vyzvali slovenských biskupov, aby podpísali nimi naformulované vyznanie viery. Takto mali dokázať svoju pravovernosť. Arcibiskupi Stanislav Zvolenský a Róbert Bezák, z ktorých diecéz všetci štyria pochádzali, ich vyzvali k odvolaniu svojich vyjadrení. Keďže to odmietli, začiatkom roka 2010 bola zverejnená ich exkomunikácia.

Minulý rok v máji sa k nim pridal aj Róbert Jarabica pôsobiaci vo farnosti v Galante. Rovnako ako Martin Jarabica a Martin Chlebek pochádza z Krásna nad Kysucou. Podľa informácií týždenníka Život, ktoré získal z výpisu z katastra, Róbert Jarabica vlastnil aj dom v Jarku, kde sa exkomunikovaní kňazi nasťahovali. Odtiaľ začali postupne exkomunikovať biskupov, rehoľníkov či učiteľov teológie. Od začiatku bolo zjavné, že sú napojení na tzv. Ukrajinskú pravovernú gréckokatolícku cirkev, ktorej sídlo sa nachádza v západoukrajinskej obci Pidhirki.

Jej hybnou silou je Čech Eliáš Antonín Dohnal, ktorý v 90. rokoch pôsobil aj na východnom Slovensku. Spolu s ďalším Čechom Metodejom R. Špiříkom, Ukrajincom Markianom V. Hitiukom a Slovákom Robertom Oberhauserom sa vyhlásili za biskupov. Nasledovalo zverejnenie exkomunikácie vtedajším kyjevským biskupom, kardinálom Lubomyrom Husarom, ktorú v marci tohto roka potvrdila aj Svätá stolica.

Minulý rok sa ukrajinská aj slovenská skupina spoločne pustili do pápeža Benedikta XVI. a varovali ho pred blahorečením Jána Pavla II. a medzináboženským stretnutím v Assisi. Práve tieto dôvody viedli aj Róberta Jarabicu k rozhodnutiu pridať sa k Spoločenstvu sv. Bazila Veľkého. “Dňa 1.5.2011 Benedikt XVI. vyhlásil za blahoslaveného Jána Pavla II., tým sám seba vylúčil z Katolíckej cirkvi za hlásanie iného evanjelia na základe Gal 1, 8-9. Vo svojom srdci a svedomí sa ako kňaz nemôžem zmieriť s tým, že pápež Katolíckej cirkvi beatifikáciou schválil apostatické gesto v Assisi,” napísal v liste vtedajšiemu trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi.

Ukrajinskí pravoverní medzitým založili Byzantský katolícky patriarchát, na čelo ktorého postavili Eliáša A. Dohnala (video). Predchádzajúca snaha o oficiálnu registráciu v Českej republike bola neúspešná. K patriarchátu sa podľa jeho oficiálnej webstránky hlási aj 83-ročný Michael Osidač, ktorý vysvätil Jarabicu, Bazil Kolodi a Timotej Sojka.

Svätá stolica doteraz na aktivity slovenského Spoločenstva sv. Bazila Veľkého nereagovala. Je však možné, že po nelegitímnej biskupskej vysviacke Jarabicu, zareaguje potvrdením ich exkomunikácie. Rovnako ako v prípade ich ukrajinských kolegov.

Imrich Gazda 

https://www.svetkrestanstva.sk/2012/08/exkomunikovaneho-knaza-zo-slovenska.html

Foto: svprokop-sazava.cz