Kardinál Ouellet: Som pripravený stretnúť sa s Bezákom. Ak bude chcieť

07.10.2013 19:42

 

Prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet, ktorý sa v Bratislave zúčastňuje zasadania Rady európskych biskupských komisií, prejavil ochotu stretnúť sa s odvolaným arcibiskupom Róbertom Bezákom.

Od štvrtka do nedele v Bratislave zasadajú predsedovia európskych biskupských konferencií na pravidelnom plenárnom zhromaždení. Medzi účastníkmi je aj prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet, ktorý zohral dôležitú úlohu pri odvolaní trnavského arcibiskupa Bezáka.

V rozhovore pre Tlačovú kanceláriu KBS kardinál Ouellet prejavil ochotu stretnúť sa s Bezákom: „Ak prejaví záujem, som pripravený sa s ním v Ríme stretnúť.“ Zároveň zopakoval, že „Svätý Otec rozhodol po veľmi dôkladnom, osobnom oboznámení sa s týmto prípadom“. Poďakoval členom KBS „za jednotu a vernosť Svätému otcovi aj v takejto bolestivej situácii“ a vyzval k sprevádzaniu arcibiskupa Bezáka modlitbou. Pred bratislavským Domom sv. Martina, kde kanadský kardinál celebroval sv. omšu, sa vo štvrtok večer zhromaždila asi stovka Bezákových podporovateľov.

Členovia Rady európskych biskupských konferencií (CCEE) sa na prebiehajúcom plenárnom zasadaní venujú téme Boh a štát. Európa medzi laicitou a laicizmom. „Je správne, že medzi štátom a cirkvou existuje jasné oddelenie, to však neznamená, že náboženský rozmer treba vytlačiť zo spoločnosti: treba si ctiť slobodu jednotlivca a spoločenstiev,“ povedal v príhovore predseda CCEE, kardinál Peter Erdö. Zmena na pápežskom stolci a nový štýl pápeža Františka podľa neho „priniesli mnoho nových podnetov a veľký entuziazmus“.

Pápež František zaslal účastníkom zasadania posolstvo, v ktorom ocenil „snahu zamýšľať sa nad témou laicity a takisto službe cirkví pre národy celého kontinentu – v duchu napomáhania kultúre, ktorá spája do trvalej harmónie vieru a rozum, pravdu a slobodu“.

CCEE je celoeurópska organizácia, ktorá združuje predsedov 33 biskupských konferencií v Európe, a arcibiskupov Luxemburska, Monackého kniežatstva a Cypru maronitov, spolu s mukačevským eparchom Ukrajiny a moldavským biskupom z Kišiňova. Novým členom sa v Bratislave stalo Estónsko. Jedným z podpredsedov CCEE je bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Imrich Gazda

Foto: thomasaquinas.edu