Francúzsky arcibiskup plánuje proces blahorečenia zavraždeného kňaza

16.08.2016 13:10

Rouen 16. augusta (TK KBS) Arcibiskup Rouen Mons. Dominique Lebrun podľa francúzskeho katolíckeho portálu La croix pripravuje otvorenie kauzy blahorečenia pátra Jacquesa Hamela, a zvažuje tiež dišpenzovať od pravidla piatich rokov, ktoré by mali prejsť od smrti do začiatku procesu.

Mons. Lebrun po nedávnej vražde katolíckeho kňaza islamskými extrémistami oznámil, že je pripravený začať proces blahorečenia po dôkladnom zhromaždení dôkazov o pátrovi Jacquesovi. Keďže pátra Hamela možno podľa arcibiskupa pokladať za mučeníka, nebude v tomto prípade podľa jeho názoru potrebné čakať na dôkaz o zázraku. “Smrť pátra Jacquesa Hamela je najvyšším svedectvom jeho viery v Ježiša, ktorú potvrdil až do krajnosti,” vyhlásil arcibiskup.

“Proces blahorečenia podľa stanovených pravidiel nemôže začať skôr, než po piatich rokoch od smrti danej osoby. Formálne proces otvára biskup miesta, na ktorom daný človek zomrel. Na začiatku je lokálna fáza, ktorej súčasťou je preskúmanie života a smrti kandidáta. Potom sa prípad posiela do Ríma, kde je podrobený štúdiu pred konečným rozhodnutím samotného pápeža,” vysvetlil Mons. Lebrun, ktorý zároveň pozval svojich veriacich, aby sa pri hrobe pátra Jacquesa zhromaždili na modlitbu aj na sviatok Nanebovzatia Panny Márie, 15. augusta.