CIA opravuje oscarový film Argo. Takto sa to naozaj odohralo

16.10.2016 02:54

WASHINGTON - Americká CIA v piatok prostredníctvom sociálnej siete Twitter uverejnila zoznam chýb v oscarovom filme Argo z roku 2012. Film mapuje záchranu amerických rukojemníkov počas iránskej revolúcie v roku 1979. Aj keď sa vo väčšine filmový príbeh zhoduje s realitou, niektoré momenty boli pridané z pera scenáristu.

CIA opravuje oscarový film Argo. Takto sa to naozaj odohralo

Film mapuje záchranu amerických rukojemníkov počas iránskej revolúcie v roku 1979. Zdroj:TASR/AP

Počas Iránskej islamskej revolúcie v roku 1979 americkú ambasádu v Teheráne obsadilo niekoľko študentov. 444 dní držali okolo 66 zamestnancov ambasády v zajatí a táto udalosť je známa ako Iránska rukojemnícka kríza. Bol to aj začiatok naštrbených vzťahov medzi USA a Iránom, ktoré sú dodnes napäté.

Šiestim diplomatom sa však v roku 1979 podarilo z obliehanej ambasády uniknúť a nájsť útočisko na kanadskej ambasáde.  Americká tajná služba CIA vymyslela spôsob ako dostať ich späť do USA -  diplomati sa mali vydávať za filmový štáb, ktorý vyberá miesta pre nakrúcanie vymysleného sci-fi filmu Argo. Po troch mesiacoch údajne strávených v rezidencii kanadského veľvyslanca následne na falošné kanadské pasy odleteli do Spojených štátov.

inzercia

Irán žaluje Hollywood. Za oscarové Argo

Práve príbeh tejto tajnej misie mapuje oscarový film Argo, ktorý režíroval Ben Affleck. Na výročie tejto udalosti však CIA vydala prostredníctvom sociálnej siete Twitter zoznam nezrovnalostí, ktorými scenáristi snímku upravili skutočnosť:

1. Šiesti diplomati nebývali od začiatku u kanadského veľvyslanca

Vo filme sa šesť diplomatov ihneď presunie do rezidencie kanadského veľvyslanca po tom, ako ambasádu obsadia Iránčania. V skutočnosti sa však päť z nich ukrývalo na rôznych miestach, až neskôr skončili u veľvyslanca. Jeden z nich napríklad dva týždne prespával na dlážke švédskej ambasády.

2. Film vynecháva účasť ďalšieho agenta v Teheráne

Argo zachytáva herca Ben Afflecka v hlavnej úlohe ako agenta CIA Tony Mendeza. Mendez je podľa filmu jediným agentom v Teheráne, ale v skutočnosti boli v teréne dvaja agenti. Totožnosť druhého agenta, ktorého úsilie v úspešnej misii snímok vynecháva nie je známa.

3. Scéna s diplomatmi na trhovisku je vymyslená

Divákov v kine zaujala napínavá scéna, kedy sa šesť diplomatov presunie na rušné trhovisko aby predstierali, že sú súčasťou filmového štábu a hľadajú miesto na natáčanie. Toto sa v skutočnosti nestalo.

Zdroj: twitter.com/CIA

4. Diplomatov nezadržali na letisku pri pokuse o útek

Ďalší nervydrásajúci moment vo filme nastane, keď diplomatov pri kontrole zadržia na letisku. Keďže predstierajú, že sú filmovým štábom, personál letiska telefonuje do amerického filmového štúdia aby overil si ich totožnosť. V skutočnosti bol vybraný veľmi skorý let aby sa predišlo kontrole a nikto nebol na letisku zadržaný.

5. Záverečná naháňačka na odletovej dráhe sa nestala

Lietadlo ešte v záverečných minútach filmu prenasleduje polícia, ktorá sa ho snaží zastaviť pred odletom. V skutočnosti však operácia prebehla bez väčších komplikácií. Aj keď Iránčania rozlúštili zoskartované materiály vďaka tkáčom kobercov, neodhalili už identitu amerických diplomatov v poslednej minúte na rozdiel od filmu. Odlet prebehol pokojne, až na hodinové technické meškanie letu.

Ak chcete o tomto príbehu vedieť viac, môžete si pozrieť sprístupnené materiály CIA.

Zdroj: Mashable.com

aktualne.atlas.sk/cia-opravuje-oscarovy-film-argo-takto-sa-to-naozaj-odohralo/dnes/zaujimavosti/